poo01s

Τεχνικά Πρωταθλήματα (Αγώνες Πούμσε)
Το πρώτο Τεχνικό Πρωτάθλημα (Αγωνιστικό Πούμσε), διοργανώθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία το 2006. Η θέσπιση των Πρωταθλημάτων ώθησε την ανάπτυξη των Πούμσε στις Ηπειρωτικές και Εθνικές Ομοσπονδίες. Τα Τεχνικά Πρωταθλήματα δίνουν τη δυνατότητα σε ασκούμενους που δεν θα μπορούσαν
να διακριθούν στην αγωνιστική μορφή του Ταεκβοντό να διεκδικήσουν μία σεβαστή αθλητική διάκριση χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις φυσικής ικανότητας ή ηλικίας.
Οι Κανονισμοί που ακολουθούνται, εφαρμόζονται σε όλα τα επίσημα Πρωταθλήματα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, των Ηπειρωτικών και των Εθνικών Ομοσπονδιών. Από το 2007 το Τεχνικό Πρωτάθλημα εντάχθηκε στο επίσημο πρόγραμμα της Πανεπιστημιάδας μαζί με το αγωνιστικό.
Ωστόσο, στα Εθνικά Πρωταθλήματα με την έγκριση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, υπάρχει η πρόβλεψη τροποποίησης των όρων συμμετοχής των αγωνιζομένων, όσον αφορά τις έγχρωμες ζώνες και τις μικρότερες ηλικίες με σκοπό την ανάπτυξη του Τεχνικού αγωνίσματος.

1. Αγωνιστικός χώρος
Είναι ο χωρομετρημένος χώρος που διεξάγεται ο αγώνας και έχει διαστάσεις 12 μ. x 12 μ., επάνω σε βιομηχανικό επίπεδο δάπεδο, ελαστικής επιφάνειας (ταρτάν) ή ξύλινης υφής (συνήθως τερέν) ή σε πλατφόρμα ύψους 0,5-0,6 μ. από τη βάση του δαπέδου και με κλίση λιγότερο από 30ο (για την ασφάλεια των αγωνιζομένων). Στην πρώτη περίπτωση η γραμμή που περικλείει τον αγωνιστικό χώρο (γραμμή οριοθέτησης), είναι άσπρη και έχει πλάτος 5 εκατοστά.

πατήστε στη φωτογραφία για μεγέθυνση

2. Συντελεστές του αγώνα
Διαιτητής: Επιβεβαιώνει τους έγκυρους πόντους (οι Κριτές βαθμολογούν), ανακοινώνει τον νικητή και αφαιρεί βαθμούς (Γκάμτζομ). Οι ανακοινώσεις του πραγματοποιούνται εφόσον έχει επιβεβαιωθεί η απόφαση των Κριτών. Στις αρμοδιότητές του είναι και η πρόσκληση των Κριτών κατά τη διάρκεια του αγώνα, εάν προκύψει πρόβλημα. Η θέση του βρίσκεται δίπλα στους Κριτές απέναντι από τον αθλητή (θέση του αθλητή στην αρχή του Προγράμματός του).
Κριτές: Έξι Κριτές βαθμολογούν τον αγωνιζόμενο, αλλά και εκφράζουν την άποψή τους σε τυχόν κάλεσμα του Διαιτητή και οι θέσεις τους βρίσκονται σε απόσταση ενός μέτρου από τον αγωνιστικό χώρο. Τρεις Κριτές (και ο Διαιτητής) κάθονται απέναντι από τον αθλητή και άλλοι τρεις πίσω του (κοιτώντας προς την πλάτη του). Ωστόσο, οι Κανονισμοί επιτρέπουν και ένα σύστημα με πέντε Διαιτητές στον αγώνα (

4 Κριτές και 1 Διαιτητής), με διάταξη τρεις απέναντι από τον αθλητή και δύο στην πλάτη του.

poo02

Καταγραφέας-Αγωνοδίκης: Εκτελεί χρέη Χρονομέτρη του αγώνα, αλλά και Καταγραφέα, υπολογιστή του σκορ και εκφωνητή του συνολικού αποτελέσματος. Η θέση του βρίσκεται απέναντι από τον αγωνιζόμενο και σε απόσταση τριών μέτρων από τον Διαιτητή.
Συντονιστές του αγώνα: Είναι υψηλόβαθμοι Παράγοντες του αθλήματος και προέρχονται συνήθως από το Σώμα της Διαιτησίας (χωρίς να είναι δεσμευτικό αυτό, αφού τη θέση αυτή μπορεί να την καταλάβει και κάποιος Τεχνικός Συνεργάτης ή άλλος έμπειρος παράγοντας του αθλήματος). Η θέση τους είναι ένα μέτρο  απόσταση από τη Γραμμή Οριοθέτησης (πλευρά 1), δίπλα στον Καταγραφέα. Ο ρόλος τους είναι επιτελικός, αφού βοηθούν στον καλό και γρήγορο συντονισμό προσέλευσης και αποχώρησης των αθλητών/ αθλητριών. Επίσης επιβεβαιώνουν τα Αθλητικά Βιβλιάρια των αγωνιζομένων.
Επιτροπή Ελέγχου: Βρίσκεται στην είσοδο του αγωνιστικού χώρου και έχει ως αρμοδιότητα τον έλεγχο της καταλληλόλητας της στολής του αθλητή (εγκεκριμένο ντόμποκ).
Αθλητής και Προπονητής: Κατά τη διάρκεια της αναμονής εισόδου στον αγωνιστικό χώρο, βρίσκονται στην πλευρά των λιγότερων Κριτών και σε απόσταση τριών μέτρων από τον αγωνιστικό χώρο. Όταν θα εισέλθει ο αθλητής για να αγωνιστεί, θα ξεκινήσει το Πρόγραμμά του από καθορισμένη θέση που βρίσκεται ένα μέτρο από το κέντρο του τερέν προς την πλευρά των λιγότερων κριτών.
Γραμματεία των αγώνων: Η παρουσία της Γραμματείας είναι καταλυτική στην υποστήριξη των Τεχνικών αγώνων όπως και στους Αγωνιστικούς. Η θέση της Γραμματείας είναι πίσω από τον Καταγραφέα, ανάλογα με την διαμόρφωση των χώρων του σταδίου.
Εντεταλμένος Ιατρός των αγώνων: Η παρουσία ειδικευμένου Ιατρού σε κάθε αθλητική διοργάνωση είναι υποχρεωτική. Η παρουσία του είναι απαραίτητη για να φροντίσει κάθε αγωνιζόμενο σε περίπτωση ανάγκης (παρ’ ότι στους Τεχνικούς αγώνες δεν υπάρχει σωματική επαφή μεταξύ των αθλητών). Επίσης, εκφέρει τη γνώμη του σε περίπτωση τραυματισμού ενός αθλητή, αν δηλαδή, μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα ή όχι (λόγω θλάσης, ζάλης, κ.λπ.). Η θέση του είναι δίπλα στη Γραμματεία των αγώνων.
Αλυτάρχης, Παρατηρητής και Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων: Τα καθήκοντα των παραγόντων αυτών και της Επιτροπής Ενστάσεων, συμπίπτουν με εκείνα του αγωνιστικού Ταεκβοντό με μοναδική ίσως διαφοροποίηση στον αριθμό των μελών.
Υπεύθυνος Διαιτησίας: Ορίζεται από την ΚΕΔ και βρίσκεται στον χώρο των αγώνων φροντίζοντας για την ομαλή ροή τους, όσον αφορά το αντικείμενο της Διαιτησίας. Εισηγείται την αντικατάσταση Διαιτητών ή Κριτών για παραλείψεις, λάθη, αδικία ή παραπτώματα, στα οποία τυχόν έχουν υποπέσει. Είναι υπεύθυνος  για την εφαρμογή των Κανονισμών Διαιτησίας για τους Διαιτητές και Κριτές των αγώνων.

poo033. Δικαίωμα Συμμετοχής
Οι αγωνιζόμενοι πρέπει να είναι κάτοχοι εγκεκριμένου Νταν ή Πουμ και μπορούν να συμμετάσχουν ανάλογα με την ηλικία τους στις ακόλουθες κατηγορίες:

– Κατηγορία Εφήβων-Νεανίδων (14-18 ετών)
– Α’ Κατηγορία Ανδρών-Γυναικών (19-30 ετών)
– Β’ Κατηγορία Ανδρών-Γυναικών (31-40 ετών)
– Α’ Κατηγορία Βετεράνων Ανδρών -Γυναικών (41-50 ετών)
– Β’ Κατηγορία Βετεράνων Ανδρών – Γυναικών (51 ετών και άνω)
Ωστόσο, στα Εθνικά και Περιφερειακά Πρωταθλήματα, υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής αγώνων και σε μικρότερες ηλικίες (Παίδων-Κορασίδων ή ακόμη και Παμπαίδων-Παγκορασίδων), μαύρων ή εγχρώμων ζωνών, αφού για την τελευταία κατηγορία ΔΕΝ υπάρχει σωματική επαφή σε αντίθεση προς τους αγώνες με τους θώρακες.

4. Ταξινόμηση των Αγώνων
– Ατομικό Ανδρών
– Ατομικό Γυναικών
– Ομαδικό Ανδρών
– Ομαδικό Γυναικών
– Ζευγάρι
Οι αγωνιζόμενοι έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέρος σε περισσότερες από μία από τις παραπάνω κατηγορίες, εκτός εάν αυτό δεν επιτρέπεται λόγω ηλικίας ή φύλου.

5. Διαχωρισμός ανά φύλο και ηλικία
1. Άνδρες, Γυναίκες και Μεικτό Ζευγάρι, διαχωρίζονται ανάλογα με την ηλικία.
2. Για το Ομαδικό, δεν υπάρχει περιορισμός σε Πουμ / Νταν.
Άνδρες και Γυναίκες ταξινομούνται ως εξής:

poo04

6. Μέθοδος αγώνων
Για να πραγματοποιηθούν οι αγώνες θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον τέσσερις αγωνιζόμενοι ανά κατηγορία από αντίστοιχες ομάδες.
Οι αγώνες διεξάγονται με:
I. Σύστημα Νοκ-άουτ (Single elimination tournament system).
II. Κυκλικό Σύστημα (Round robin system).
III. Σύστημα Αποκλεισμού (Cut off System), στο οποίο περιλαμβάνονται προκριματικός, ημιτελικός και τελικός γύρος.

Διαδικασία αγώνων
Στην Προκριματική φάση: Οι αθλητές / αθλήτριες εκτελούν ένα από τα υποχρεωτικά Πούμσε της στήλης 1 του Πίνακα (βλ. παρακάτω) και βάσει της βαθμολογίας τους, οι μισοί από αυτούς επιλέγονται για την επόμενη φάση.
Στον Ημιτελικό: Οι αθλητές / αθλήτριες εκτελούν ένα από τα Πούμσε της στήλης 2 του Πίνακα και βάσει της βαθμολογίας τους, οκτώ από αυτούς προχωρούν στον τελικό.
Στον Τελικό: Οι αθλητές / αθλήτριες υποχρεούνται να εκτελέσουν δύο Πούμσε της στήλης 2 του Πίνακα που δεν εκτελέσθηκαν στον προηγούμενο γύρο. Οι τρεις με την υψηλότερη βαθμολογία θα ανακηρυχθούν οι νικητές της κατηγορίας τους (1ος, 2ος και 3ος).

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΥΜΣΕ
(1ο ΚΑΙ 2ο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΠΟΥΜΣΕ)

poo05

7. Διάρκεια του αγώνα
Στους ατομικούς και ομαδικούς αγώνες και στα ζευγάρια, ο χρόνος προσδιορίζεται μεταξύ 1΄ και 2΄. Το διάλειμμα μεταξύ των δύο Πούμσε του τελικού είναι 1΄. Επίσης, μεσολαβεί και 1’ διάλειμμα έως ότου ο Υπεύθυνος των αγώνων ανακηρύξει τον νικητή.

8. Κλήρωση
Διεξάγεται από τους διοργανωτές μία ημέρα πριν την έναρξη των αγώνων με την παρουσία των εκπροσώπων των ομάδων.

9. Απαγορευμένες ενέργειες / Ποινές
Οι Ποινές ονομάζονται όπως και στο αγωνιστικό Ταεκβοντό, Γκάμτζομ και ανακοινώνονται από τον Διαιτητή. Οι απαγορευμένες ενέρ γειες που επιφέρουν ποινή είναι οι παρακάτω:

– Παραβατική συμπεριφορά (αρνητικοί σχολιασμοί, ή ανεπίτρεπτες ενέργειες), εκ μέρους του αθλητή ή του Προπονητή του.
– Διακοπή του αγώνα, ή παρουσία του Προπονητή στην περιοχή των Παραγόντων (Κριτών κ.λπ.), κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Σε περίπτωση κατά την οποία ο αθλητής τιμωρηθεί με δύο αφαιρέσεις, ο Διαιτητής τον ανακηρύσσει αμέσως ηττημένο. Οι ποινές αυτές έχουν να κάνουν με το «ευ αγωνίζεσθαι» και είναι διαφορετιtκές από εκείνες που έχουν να κάνουν με την ουσία της ορθής τεχνικής εκτέλεσης και της βαθμολόγησης των Πούμσε στον αγώνα.

10. Κριτήρια Βαθμολόγησης
Ακρίβεια της τεχνικής του Πούμσε
– Ακρίβεια στην τεχνική και στην κινησιολογία των βασικών κινήσεων.
– Λεπτομέρειες για κάθε κίνηση του Πούμσε.
Παρουσίαση του Πούμσε
– Επιδεξιότητα (ακρίβεια στο εύρος της κίνησης, ισορροπία, ταχύτητα και δύναμη).
– Εκφραστικότητα (ταχύτητα, ρυθμός, προσωπικό στυλ, ενεργητικότητα).

11. Μέθοδος Βαθμολόγησης
Το συνολικό σκορ είναι το 10,0
Ακρίβεια
Βασικό σκορ είναι το 5,0. Αφαιρείται 0,1 βαθμός κάθε φορά που ο αθλητής δεν εκτελεί επακριβώς τις βασικές κινήσεις ή το σχετικό Πούμσε. Αφαιρείται 0,5 βαθμός κάθε φορά που ο αθλητής κάνει λάθη που θεωρούνται μεγαλύτερα από εκείνα της προηγούμενης περίπτωσης.
Παρουσίαση
Βασικό σκορ είναι το 5,0.
Επιδεξιότητα
Αφαιρείται 0,1 βαθμός κάθε φορά που ο αθλητής δεν εκπληρώνει επακριβώςτα κριτήρια της ισορροπίας, της τεχνικής, της ταχύτητας και της δύναμης στην εκτέλεση του Πούμσε. Αφαιρείται 0,5 βαθμός κάθε φορά που ο αθλητής κάνει λάθη που θεωρούνται μεγαλύτερα από εκείνα της προηγούμενης περίπτωσης βαθμολόγησης στον τομέα της τεχνικής, της ισορροπίας, της ταχύτητας και της δύναμης.
Εκφραστικότητα
Αφαιρείται 0,1 βαθμός κάθε φορά που ο αθλητής δεν εκδηλώνει με ακρίβεια την δύναμη, την ταχύτητα, τον ρυθμό και την ενεργητικότητα που πρέπει. Αφαιρείται 0,5 βαθμός κάθε φορά που ο αθλητής κάνει λάθη που θεωρούνται πιο σοβαρά από την προηγούμενη περίπτωση.
Σε άλλες περιπτώσεις:
Αφαιρείται 0,5 βαθμός από τη συνολική βαθμολογία κάθε φορά που ο αθλητής ξεπερνάει τον καθορισμένο χρόνο παρουσίασης του Προγράμματός του.
Αφαιρείται 0,5 βαθμός από τη συνολική βαθμολογία κάθε φορά που ο αθλητής περνάει τη γραμμή του αγωνιστικού χώρου.
Υπολογισμός συνολικής βαθμολογίας
Για την βαθμολογία συνυπολογίζονται:
I. Ο μέσος όρος της βαθμολογίας των Κριτών, αφαιρούμενης της υψηλότερης και της μικρότερης βαθμολογίας και,
II. Όλες οι ποινές που καταλογίστηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα και οι οποίες θα αφαιρεθούν από το τελικό σκορ.

12. Ανακοίνωση της βαθμολογίας
Το τελικό σκορ ανακοινώνεται ευθύς αμέσως μόλις συγκεντρωθεί η βαθμολογία των Κριτών. Συγκεκριμένα:
1) Σε περίπτωση χρήσης Ηλεκτρονικών Συστημάτων, οι Κριτές ανακοινώνουν τη βαθμολογία τους στον Ηλεκτρονικό Πίνακα αποτελεσμάτων και αυτομά-
τως αναγράφεται το σύνολο των βαθμών στην οθόνη, ενώ το τελικό αποτέλεσμα (Μέσος όρος), εμφανίζεται στην οθόνη, μετά την αυτόματη αφαίρεση της υψηλότερης και χαμηλότερης βαθμολογίας.
2) Σε περίπτωση βαθμολόγησης με τη μέθοδο της συμπλήρωσης εν τύπων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος τού αθλητή (Πούμσε), ο Συντονιστής θα συγκεντρώσει τα έντυπα βαθμολόγησης των Κριτών και θα τα παραδώσει στον Καταγραφέα-Αγωνοδίκη. Αυτός θα αφαιρέσει την υψηλότερη και την κατώτερη βαθμολογία, θα υπολογίσει τον Μέσο όρο των άλλων βαθμολογιών και το τελικό σκορ θα ανακοινωθεί από τον Διαιτητή, ή η τελική βαθμολογία θα εμφανιστεί στην οθόνη.

poo06
Η επιδεξιότητα και η εκφραστικότητα είναι δύο σημαντικοί παράγοντες για μια καλή βαθμολογία
στους αγώνες Πούμσε. (Taekwondo, Official Publication of the WTF, 2008).

13. Απόφαση και ανακήρυξη του νικητή
Νικητής ανακηρύσσεται ο αγωνιζόμενος που έχει λάβει την υψηλότερη βαθμολογία. Σε περίπτωση ισοβαθμίας με άλλον αθλητή, νικητής βγαίνει εκείνος που πήρε περισσότερους βαθμούς στο κριτήριο της Παρουσίασης. Αν και μετά από αυτό παραμένει η ισοπαλία, τότε διεξάγεται ένας επαναληπτικός αγώνας για να αποφασιστεί ο νικητής. Ο Διαιτητής αποφασίζει ποιο Πούμσε θα εκτελέσει ο καθένας. Ο επαναληπτικός αγώνας, περιλαμβάνει ένα «υποχρεωτικό» Πούμσε. Η  βαθμολογίατου επαναληπτικού αγώνα δεν επηρεάζεται από την προηγούμενη βαθμολογία και στην περίπτωση που εμφανιστεί ξανά ισόπαλο αποτέλεσμα, τότε  νικητής θα ανακηρυχθεί ο αθλητής του οποίου η βαθμολογία είναι μεγαλύτερη στο σύνολο.
Αποφάσεις νικητή
– Νίκη με βαθμούς.
Νικητής είναι ο αθλητής που έχει συγκεντρώσει συνολικά την υψηλότερη βαθμολογία.
– Νίκη λόγω διακοπής του αγώνα από τον Διαιτητή.
Αυτή η νίκη καταλογίζεται όταν ο Διαιτητής ή ο εντεταλμένος Ιατρός των αγώνων διαγνώσουν ότι ο αθλητής αδυνατεί να συνεχίσει να αγωνίζεται (ακόμη και μετά την πάροδο του ενός λεπτού που δικαιούται για τις Πρώτες Βοήθειες), ή όταν ο αθλητής αγνοήσει τις εντολές του Διαιτητή.
– Νίκη εξαιτίας αποχώρησης του αντιπάλου.
Αυτή η νίκη καταλογίζεται όταν ο αθλητής αποχωρήσει από τον αγώνα είτε εξαιτίας τραυματισμού του είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Πολύ σπάνια ο Προπονητής μπορεί να πετάξει πετσέτα στον αγωνιστικό χώρο, δηλώνοντας την αποχώρηση τού αθλητή του.
– Νίκη με αποκλεισμό του αντιπάλου.
Εάν ο αθλητής επιδείξει αντιαθλητική συμπεριφορά πριν την έναρξη του αγώνα, ανακηρύσσεται νικητής ο αντίπαλος.
– Νίκη λόγω Ποινών του αντιπάλου.
Όταν καταλογισθούν στον αθλητή δύο Γκάμτζομ, ανακηρύσσεται νικητής ο αντίπαλος.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑ
Τα ονοματεπώνυμα των αθλητών που αγωνίζονται, ανακοινώνονται από τα μεγάφωνα τρεις φορές με 1’ διάλειμμα ανάμεσα στις κλήσεις και 3’ πριν την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα. Σε περίπτωση που δεν εμφανιστεί ένας αθλητής μέσα σε 1’ από τον προγραμματισμένο χρόνο έναρξης του αγώνα,  θεωρείται ότι έχει αποσυρθεί.
Όταν οι αθλητές παρουσιαστούν υποβάλλονται σε σωματικό έλεγχο στον ειδικό χώρο ελέγχου (απαγορεύονται αυστηρά όλα τα είδη κοσμημάτων [κολιέ, δακτυλίδια, μπρασελέ, σκουλαρίκια κ.λπ.] και ελέγχεται αν φορούν εγκεκριμένη ένδυση (εγκεκριμένο ντόμποκ). Στη συνέχεια καταλαμβάνουν μαζί με τους Προπονητές τους τη θέση τους έξω από τον αγωνιστικό χώρο, αναμένοντας το κάλεσμα για να παρουσιάσουν το Πρόγραμμά τους.
Εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο με την εντολή του Συντονιστή Τσόλτζον με βήμα μαρς και λαμβάνουν θέση στον καθορισμένο χώρο μέσα στο τερέν. Το  Πρόγραμμα ξεκινάει με τις εντολές του Διαιτητή Τζουμπί και Σιτζάκ. Το Πούμσε ολοκληρώνεται με το πρόσταγμα του Διαιτητή Παρό. Στο διάστημα αυτό ο Καταγράφων χρονομετρά και οι Κριτές διαμορφώνουν τη βαθμολογία.
Στο τέλος του Πούμσε, οι αθλητές παραμένουν όρθιοι στη θέση τους, με τα σχετικά προστάγματα του Διαιτητή Τσάριοτ και Κιόνγκνε και αναμένουν την ανακοίνωση της βαθμολογίας από τον Διαιτητή. Στη συνέχεια ακολουθεί η έξοδος του αθλητή με βηματισμό μαρς.

Σημειώσεις:
– Στο Σύστημα Αποκλεισμού οι αγωνιζόμενοι στέκονται αντιμέτωποι σε στάση «Προσοχής» και υποκλίνονται ο ένας στον άλλο με το αντί στοιχο πρόσταγμα του Διαιτητή.
– Στο Σύστημα Νοκ-άουτ, οι δύο αγωνιζόμενες ομάδες (μπλε και κόκκινη), εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο από κοινού. Μετά την υπόκλιση, η κόκκινη ομάδα  αποχωρεί και η μπλε παρουσιάζει πρώτη το Πρόγραμμά της.
– Εάν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, διακοπεί ο αγώνας για λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του αθλητή, επιλύεται το πρόβλημα και η προσπάθεια επαναλαμβάνεται από την αρχή.
– Εάν διακοπεί ο αγώνας εξαιτίας προβλημάτων που σχετίζονται με τον αθλητή (π.χ. τραυματισμός), ο Διαιτητής τού επιτρέπει να λάβει τις Πρώτες Βοήθειες, αλλά  εάν δεν συνεχίσει μέσα σε 2’ (δύο λεπτά), θεωρείται ηττημένος.

poo07
Ομαδικό Γυναικών σε άψογο συγχρονισμό στην εκτέλεση λακτίσματος (Γιοπ τσάγκι).
(Taekwondo, Official Publication of the WTF, 2008).

πηγή: Μιχάλης Φυσεντζίδης – “Ολυμπιακό ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ | ΑΘΛΗΜΑ & ΤΕΧΝΗ” – Copyright © 2009