Ο Λευτέρης Φακίνος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην Ολυμπιακή κατηγορία των -58 κιλών, στο Γερμανικό Όπεν που διεξήχθη στο Αμβούργο. Ο αθλητής του Θοδωρή Ζηνέλη, σημείωσε τέσσερις νίκες σε πέντε αγώνες και κατέκτησε το μοναδικό ελληνικό μετάλλιο (όσον αφορά στα σωματεία-μέλη της ΕΛΟΤ που δραστηριοποιείται στα γεωγραφικά όρια της ΕΤΑΝΕ) στις κατηγορίες ανδρών/γυναικών.

Ο Φακίνος νίκησε κατά σειρά τον Ολλανδό Αλ Μπουγιαουί, τον Γερμανό Οσμανχάν Γκέκτσε, τον Τυνήσιο Χέντι Νεφάτι και τον Ολλανδό Τζιόρτζιο Γιανμαάτ. Στον αγώνα για το χρυσό μετάλλιο, ο Έλληνας πρωταθλητής, ηττήθηκε από τον Βρετανό Μαξ Κάτερ.

«Ήταν ένα δύσκολο τουρνουά, με πολλές και σημαντικές συμμετοχές απ` όλο τον κόσμο. Έδωσα πέντε αγώνες μέχρι το ασημένιο μετάλλιο και πήρε πολλές και σημαντικές αγωνιστικές εικόνες από τους αντιπάλους μου», είπε ο Φακίνος με δηλώσεις του στο επίσημο site της ΕΤΑΝΕ.

Σχετικά με τους νέους κανονισμούς είπε ότι «πλέον, όλοι οι αθλητές μπορούν να διεκδικήσουν με τις ίδιες αξιώσεις τη νίκη. Πλέον η νίκη δεν εξαρτάται από το πόσο ψηλός ή γρήγορος είναι ένας αθλητής. Οι νέοι κανονισμοί εξαφανίζουν αυτές τις ανισότητες που υπήρχαν και δίνουν τη δυνατότητα στους αθλητές να αγωνιστούν επί ίσοις όροις για τη νίκη. Είναι προς όφελος του αθλήματος».

Όσο για τους προσεχείς στόχους είπε πως «με τη βοήθεια και του προπονητή μου, θέλουμε να συμμετέχουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα τουρνουά, κυρίως G2 και φυσικά τα παγκόσμια και τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Κι όλα αυτά με το βλέμμα πάντα στο Τόκιο. Το γεγονός ότι δεν συμμετείχα στο Ρίο με έχει πεισμώσει. Θέλω να είμαι μέλος της Ολυμπιακής ομάδας που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο μεγάλο αθλητικό ραντεβού του 2020».

Σχολιάζοντας την οδηγία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας προς τις εθνικές, που ζητάει οι αθλητές και οι αθλήτριες να δηλώσουν την Ολυμπιακή κατηγορία στην οποία θέλουν να συμμετέχουν, είπε πως «πλέον οι Ολυμπιακές κατηγορίες αποκτούν ονοματεπώνυμο. Ξεχωρίζουν οι αθλητές των Ολυμπιακών κατηγοριών και όλοι πλέον μπορούν να αφοσιωθούν στο στόχο που έχουν θέσει».