Τον Ιούλιο του 1999 δημιουργήθηκε η Ένωση Ταεκβοντό Νοτίου Ελλάδος (Ε.ΤΑ.Ν.Ε.), ως διοικητική συνέχεια της Τοπικής Επιτροπής Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων (ΤΕΑΒΝ), που είχε δημιουργηθεί αρχές του ‘90.

Τα σωματεία που υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη, αλλά και αυτά που εντάχθηκαν αργότερα στο δυναμικό της Ένωσης κατανόησαν την δυναμική της και συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις της.
Η διοίκηση της Ε.ΤΑ.Ν.Ε. παραμένει προσηλωμένη στην αποστολή της και παρακολουθεί στενά την επίτευξη όλων των κοινώς αποφασισμένων στόχων της. Επίσης, όλα τα μέλη της Ένωσης παραμένουν πιστά στις αξίες της:
• Συμμετρική ανάπτυξη πνεύματος και σώματος
• Ευ αγωνίζεσθαι
• Προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας των αθλουμένων
• Σεβασμός στο περιβάλλον
• Ενεργή συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα

Βασική Αποστολή
Η Ένωση Ταεκβοντό Νοτίου Ελλάδος ιδρύθηκε με βασική αποστολή την περαιτέρω διάδοση και ανάπτυξη του αθλήματος στην Νότια Ελλάδα, βοηθώντας το έργο που παράγουν τα σωματεία-μέλη αυτής, αλλά και την βελτίωση του ποιοτικού επιπέδου του Ταεκβοντό στην Ελλάδα, ενισχύοντας τις προσπάθειες των Επίλεκτων Αθλητών, Προπονητών, Τεχνικών Συμβούλων, Διαιτητών και Διοργανωτών.

Βασικοί Στόχοι
Οι διοικήσεις της Ένωσης, από την ίδρυσή της έως σήμερα, είναι προσηλωμένες στους παρακάτω στόχους:
1. Αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων σωματείων-μελών της.
2. Αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων αθλητών στα σωματεία-μέλη της.
3. Αύξηση του αριθμού των αθλητικών της δραστηριοτήτων καθώς και ποιοτική αναβάθμιση αυτών.
4. Περιφερειακή ανάπτυξη του αθλήματος ώστε το άθλημα να καλλιεργείται σε όλες τις πόλεις της Νοτίου Ελλάδος.
5. Αύξηση των τεχνικών γνώσεων των Αθλητών, Προπονητών, Διαιτητών, Τεχνικών Συμβούλων και Διοικητικών Στελεχών.
6. Βελτίωση του επιπέδου υψηλού αγωνιστικού αθλητισμού.

Πλάνο για την επίτευξη των στόχων της
Για να μπορέσει να πραγματο ποιήσει τους παραπάνω στόχους της η Ένωση, από την ίδρυσή της έως και σήμερα, πραγματοποίησε και καθιέρωσε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:
1. Προέτρεψε τα σωματεία των γεωγραφικών της ορίων, να συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές (Νομαρχίες, Δήμους, Κοινότητες), ώστε να καθιερώσουν σε ετήσια βάση διασυλλογικούς αγώνες, στους οποίους υπάρχει ανοικτή συμμετοχή για όλα τα σωματεία της Ένωσης.
Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε ένα σιρκουί αγώνων για την Νότια Ελλάδα. Ήδη, έχουν καθιερωθεί οι παρακάτω αγωνιστικοί προορισμοί: Λιβαδειά, Χαλκίδα, Θήβα, Λιόσια, Λουτράκι, Πάτρα, Καλαμάτα. Η Ένωση στέκεται στο πλευρό των σωματείων παρέχοντας κάθε δυνατή εξυπηρέτηση στην διοργάνωση των αγώνων.
2. Σε συνέχεια του παραπάνω, από το 2000 ξεκινάει μια προσπάθεια να διεξαχθούν διεθνείς αγώνες στην περιφέρεια με την συμμετοχή υψηλού επιπέδου αθλητών. Η Ένωση, πέρα από την ενεργή συμμετοχή στην διοργάνωση αυτών των πρωταθλημάτων συμβάλλει και στην αγωνιστική επιτυχία των αγώνων συμμετέχοντας με αντιπροσωπευτικές ομάδες επίλεκτων αθλητών.
3. Για να μπορέσουν οι πιο ταλαντούχοι αλλά και οι υψηλού επιπέδου αθλητές να αυξήσουν τις διεθνείς αγωνιστικές τους εμπειρίες, δημιουργεί ομάδες επίλεκτων αθλητών με τις οποίες συμμετέχει σε Διεθνή Πρωταθλήματα. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται  και η λειτουργία κλιμάκιου επίλεκτων αθλητών που έχει δημιουργηθεί στο ΟΑΚΑ, όπου οι καλύτεροι αθλητές, υπό την επίβλεψη των πιο έμπειρων και καταξιωμένων αθλητών, προπονούνται μαζί.
4. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του τεχνικού επιπέδου των αθλητών, προπονητών, διαιτητών, τεχνικών συμβούλων και διοικητικών στελεχών από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα διοργανώνει  μεταξύ άλλων:
• Σεμινάρια Τεχνικού και Αγωνιστικού Ταεκβοντό.
• Σεμινάρια Διαιτησίας Αγωνιστικών και Τεχνικών Πρωταθλημάτων.
• Εξετάσεις για την απόκτηση DAN, έχοντας την σχετική εξουσιοδότηση από την Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό.

Κοινωνικό έργο
Η Ένωση πέρα από τις αθλητικές δραστηριότητές της δεν έχει πάψει να συμμετέχει ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα, εκφράζοντας την ευαισθησία των μελών της πάνω σε θέματα περιβάλλοντος, ευ αγωνίζεσθαι, προστασίας των Ολυμπιακών ιδεωδών κ.λπ.

Γεωγραφικά όρια της Ε.ΤΑ.Ν.Ε.

Σωματεία που συμπεριλαμβάνονται στα γεωγραφικά όρια της Ένωσης Ταεκβοντό Νοτίου Ελλάδος (Ε.ΤΑ.Ν.Ε.) με έδρα την Αθήνα και είναι οι κάτωθι νομοί:

1 AΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
2 ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
3 ΑΡΚΑΔΙΑΣ
4 ΑΡΤΑΣ
5 ΑΤΤΙΚΗΣ
6 ΑΧΑΪΑΣ
7 ΒΟΙΩΤΙΑΣ
8 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
9 ΕΥΒΟΙΑΣ
10 ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
11 ΗΛΕΙΑΣ
12 ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
13 ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ
14 ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
15 ΚΥΚΛΑΔΩΝ
16 ΛΑΚΩΝΙΑΣ
17 ΛΑΣΙΘΙΟΥ
18 ΛΕΣΒΟΥ
19 ΛΕΥΚΑΔΑΣ
20 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
21 ΠΡΕΒΕΖΗΣ
22 ΡΕΘΥΜΝΟΥ
23 ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
24 ΦΩΚΙΔΑΣ
25 ΧΑΝΙΩΝ
26 ΛΟΙΠΟΙ ΝΟΜΟΙ ΝΗΣΩΝ & Ν. ΕΛΛΑΔΟΣ